Behandeling van trauma, angst, dwang en tics
Home
Praktijk Marleen
Behandelaanbod
Trauma
Angst
Dwang
Tics
Opvoedondersteuning
Ondersteuning school
Preventie
Tarieven/vergoeding
Contact

 

 

 Angst


We zijn allemaal wel eens bang. Angst kan heel gezond zijn omdat het je beschermt tegen gevaar. Bij het oversteken kijken we goed uit omdat we bang zijn om een ongeluk te krijgen.

Angst is dus soms gezond maar niet altijd nodig. Deze onnodige angst kan je tegen houden om dingen te doen waar je eerst plezier in had. Dat kan lastig zijn. Bijvoorbeeld dat je niet meer ergens op visite gaat omdat ze daar een hond hebben.

Er zijn verschillende soorten angst:

  • Gegeneraliseerde angst: Je maakt je veel zorgen zonder dat hier een echte reden voor is en je kunt het piekeren niet goed stoppen. Er zijn bijvoorbeeld kinderen en jongeren die bang zijn om slechte cijfers te halen, terwijl het goed gaat op school. Je kunt piekeren over dat er ongelukken gebeuren, dat iemand ziek wordt enz. Je voelt je daardoor vaak onrustig overbezorgd, somber, zenuwachtig of bang. Vaak heb je door het piekeren moeite om 's avonds in slaap te vallen.
  • Specifieke fobie: Je bent overdreven bang voor bepaalde dingen, voorwerpen of situaties. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die overdreven bang zijn voor spinnen, honden, bloed, overgeven of flauwvallen. Sommige kinderen zijn zelf zo bang voor honden dat als ze een hond op een plaatje zien als angstig worden.
  • Verlatingsangst: Bijna alle jonge kinderen hebben wel een periode dat ze graag dicht in de buurt van hun ouders blijven. Als deze periode te lang duurt of als de angst als ouders weg zijn erg groot is, noemen we dit een separatie-angststoornis. Kinderen/jongeren zijn bang om alleen gelaten te worden. Ze maken zich zorgen wanneer ze niet bij hun ouders kunnen  zijn of vinden het lastig om van huis weg te gaan bijvoorbeeld op kamp gaan in groep 8, werkweek. Je kunt ook bang zijn dat je ouders iets ernstigs overkomt wanneer je alleen bent of dat er iets met je ouders gebeurt.
  • Sociale angst: Je voelt je bang of ongemakkelijk bij andere mensen. Het lijkt soms of je extreem verlegen bent. Je durft bijvoorbeeld geen antwoord te geven als je een vraag gesteld wordt. Bij sommige kinderen is het zo erg dat ze helemaal niet durven te praten bijvoorbeeld in de klas terwijl ze thuis wel gewoon praten. Dit heet selectief mutisme

Behandeling: ik kan je helpen om met je angsten om te leren gaan. Ik leer je anders te denken en dingen te doen die je nu  nog niet durft. Samen ga ik gedachten die je bang maken onderzoeken en bewijzen zoeken voor en tegen deze bange gedachten. Hierdoor ontdek je dat je gedachten niet altijd kloppen. Je vervangt je bange gedachten door een helpende gedachte om je angsten te overwinnen. Dit ga je in kleine stapjes leren.

Praktijk Marleen | info@praktijkmarleen.nl